Noen vil være primus motor, og både ta til seg ideene, spre dem og utvikle dem videre så de passer enda bedre til selskapets mål og mening. Disse er definert som «Innovatører».
Andre ildsjeler er ivrige, og vil både adoptere endringene og aktivt markedsføre dem til sine omgivelser. Disse er definert som «Tidlige adoptører».
Andre vil omfavne endringene og inkludere dem i eget virke, men ikke bruke tid og energi på å overføre dem til andre. Disse kategoriseres som «Tidlig majoritet».
Du har også de som sitter lenge på gjerdet, og som først tar dem til seg når de ser at dette har kommet for å bli og at dette er veien videre for selskapet. Denne gruppen er definert som «Sen majoritet».
Og til slutt har du de som ikke tar til seg endringene før de ser at det ikke finnes andre alternativer. Dette er definert som «Etterslepere».
Forskning har vist at vippepunktet, der endringen enten blir selvforsterkende og bærekraftig eller renner ut i sanden, befinner seg et sted innenfor kategorien «Tidlige adoptører». Du er med andre ord avhengig av å få med deg tilstrekkelig andel av de to første gruppene for å få en langvarig og selvforsterkende effekt. I alle endringsprosesser er dette vippepunktet en milepel man ønsker å nå så raskt som mulig.
Et godt sted å starte prosessen er derfor å identifisere og samarbeide med innovatører og tidlige adoptører for å få dem til å ta i bruk og forme den nye ideen eller innovasjonen og spre den videre til sine kolleger. I mindre enheter vil en leder med litt fartstid kunne identifisere egnede kandidater direkte. I større enheter, der man har hundrevis eller tusenvis av medarbeidere, vil det kanskje være nødvendig å gå mer systematisk til verks for å sette gode arbeidsgrupper. Prinsippet er imidlertid det samme, både for små og store selskaper.
For å implementere endringer i en organisasjon ved hjelp av "Spredningsloven", er det viktig å forstå hvilken gruppe ansatte som vil være de tidlige adoptørene og på hvilken måte de kan overbevises om å ta i bruk den nye ideen eller innovasjonen. Det er også viktig å ha en strategi for å spre ideen til de senere gruppene. Den praktiske gjennomføringen av en endringsprosess bør derfor filtreres gjennom spredningsloven når den planlegges. Den er direkte anvendbar når man for eksempel skal sette sammen et team med ansvar for utrulling.
Denne metodikken har også vist seg effektiv når man ønsker å innføre nye produkter eller tjenester i et umodent marked, og denne delen av endringsledelse inngår også i kursprogrammene for både ledelse og kundeutvikling.