Alle mennesker beveger seg inn og ut disse kategoriene avhengig av omstendighetene og hvem vi har rundt oss. Men vi har også alle en tilbøyelighet som er mer i en av retningene – gjerne kalt en «fabrikkinnstilling».
De som ble vurdert som takere er mennesker som forsyner seg betydelig mer enn de gir tilbake – av hjelp, tid og energi, anerkjennelse, anbefalinger, henvisning, etc. De som ble vurdert som givere, gir betydelig mer enn de får tilbake. Majoriteten havnet i kategorien «Matchere» - dvs at de prøver å holde en god balanse på å gi og å ta.
Hva viste studien?
Formålet med studien var å avdekke svingninger i prestasjonene i næringslivet – både kollektive og individuelle. Målestokken var bygget for å være relevant for rollen. Omsetning ble benyttet for selgere, produktivitet blant ingeniører, gjennomslag for politikere, ROI for investorer, karakterer for studenter etc.
Det viste seg at flertallet av individene som befant seg i det lavere prestasjonssjiktet var givere. Årsaken til dette, var at de brukte så mye ressurser på å gjøre andre mennesker sin jobb, at de endte opp med å prestere lavt på de målene de selv ble målt på.
Men det er en interessant vri her. Det viste seg at selskapene som var overrepresenterte med givere presterte langt bedre enn de selskapene som hadde større andel av takere og matchere. De hadde en langt mer effektiv og produktiv organisasjon. På alle målepunktene på tvers av 38 studier av 3.611 arbeidsplasser, kunne man avlese høyere lønnsomhet, høyere kundetilfredshet, høyere arbeidstilfredshet, lavere sykefravær, selv lavere driftskostnader - enn i de selskapene som hadde en høyere andel av takere og matchere. Det viste seg at jo mer de ansatte hjalp andre, delte kunnskap og coachet nyansatte – jo mer produktiv var organisasjonen. De hadde lagt grunnlaget for et effektivt system for fremgang og utvikling.