Menneskets operativsystem

Det finnes en rekke forskjellige incentivmodeller. Man har bonusmodeller for selgere, provisjon, resultatbasert lønn, opsjonsprogrammer, etc. Dette er eksterne stimuli som er vanlige i næringslivet.

Kroppen har sine egne prestasjonsfremmende midler – sitt eget belønningssystem. Og på samme måte som en organisasjon belønner adferd som er i organisasjonens beste interesse, så belønner kroppen oss for adferd som den mener er i vår beste interesse.

Det gjelder enkle ting, som å skaffe mat og få ting gjort. Og mer vanskelige ting – som å skaffe seg en partner og sørge for at man omgir seg med mennesker man kan stole på og som kan hjelpe oss.

En viktig brikke på ferden mot en mer produktiv og inkluderende arbeidsplass, er å synkronisere bedriftens forskjellige incentivmodeller med kroppens incentivmodeller – slik at disse fungerer harmonisk og i takt. Det er like relevant for både de direkte incentivmodellene, som f.eks. prestasjonsbasert lønn, og de mer indirekte incentivmodellene, som f.eks. hvordan man gir tilbakemeldinger eller anerkjenner god innsats.

Det er primært 5 kjemikalier som fremkaller forskjellige typer gode følelser i oss. Kjemikaliene er designet for å motivere oss til å gjøre mer av det som er bra for oss. Som så mange andre kjemikalier, så er de særdeles nyttige når de nytes med moderasjon. Overstimulans og ubalanse kan være direkte skadelige. Men kroppen vår er heldigvis svært avansert – og kjemikaliene er designet for å regulere hverandre. Vi påvirker dem – både negativt og positivt – med hva vi gjør og hvordan vi oppfører oss.

 

Kort begrepsforklaring

Dopamin, endocannabinoid, endorfin, serotonin og oksytocin er alle nevrotransmittere eller signalstoffer i hjernen som spiller en rolle i reguleringen av humøret, oppførselen og følelsene til en person. Disse nevrotransmitterne er de viktigste driverne i belønningssystemet og motivasjonen til en person.

For enkelhets skyld vil vi herfra bare omtale dem som kjemikalier.

Vi har valgt å dele dem inn i to hovedkategorier – personlige belønningsmekanismer og sosiale belønningsmekanismer.

De personlige belønningsmekanismene – endorfiner, endocannabinoider og dopamin, har som oppgave å sørge for at man holder seg i aktivitet og får ting gjort. De sosiale belønningsmekanismene, oksytocin og serotonin, har som oppgave å sørge for at vi bygger sterke, langvarige relasjoner med menneskene vi omgir oss med. De sosiale mekanismene har også som oppgave å utligne de negative effektene fra de personlige mekanismene, som kan være svært vanedannende i et ubalansert miljø.

Kort forklart vil man påvirke de personlige belønningsmekanismene for å sørge for at man har høy grad av kortsiktig effektivitet og produktivitet i organisasjonen, og man påvirker de sosiale belønningsmekanismene for å sørge for at man har en bærekraftig og robust organisasjon, der medarbeiderne føler at de får mer energi enn man forbruker og gleder seg til å gå på jobb.

 

Målsetning

Med forståelse for hvordan de fungerer hver for seg og i samspill, så er intensjonen at man kan overføre denne kunnskapen direkte til egen situasjon, både strategisk på overordnet nivå – men også taktisk på detaljnivå. «Kanskje jeg bør endre måten jeg angriper dette salgscaset.» «Kanskje jeg bør avtale et møte for å formidle dette budskapet, i stedet for å sende en e-post?» «Kanskje vi bør endre måten vi måler prestasjoner på i vår organisasjon.»

I tillegg håper vi at man blir inspirert til å gjøre en innsats for å konkretisere hva slags kultur man ønsker å ha. Man kan høste noen lavthengende frukter ved å gjøre enkelte små grep. Men det er først når man har setter det i system, at man kan få langvarige og selvforsterkende effekter. Det er da man med stolthet kan si at «Dette er vår måte å gjøre det på, og dette er hvorfor».

Vi vil selvfølgelig være behjelpelig med både planlegging og gjennomføring. Det er det vi lever av.

 

Fortsett til neste del - "Personlige belønningsmekanismer".